15 d’abr. 2012

Objectiu: tirar endavant!

Et trobes o t'has trobat en alguna d'aquestes situacions?


En Pere, comercial que es va quedar sense feina i va optar per reinventar-se i muntar el seu propi negoci. En Valentín, arquitecte que degut a la crisi va decidir reinventar-se i emprendre al sector alimentari.

Vídeo dedicat a diversos professionals que han superat la pèrdua d'una feina i s'han reinventat. El vídeo és antic, i pel que he vist aquest programa ja no s'emet, no obstant, l'he volgut compartir perquè el missatge que conté és prou clar i motivador. 

*Si voleu conèixer les experiències concretes que s'apunten a aquest vídeo promocional, les podeu trobar al canal de YouTube del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya)

Qualsevol de nosaltres en qualsevol moment de les nostres vides ens podem trobar en una situació de pèrdua de la nostra feina, situació que pot desembocar en un estat de desorientació, pèrdua i fins i tot de frustració.
És evident que la pèrdua d'una feina, comporta un gran sentiment de desesperança (sobretot en els casos en què els ingressos són vitals i/o quan el projecte desenvolupat a aquella feina és important per la carrera professional de la persona), però com tot, superada la notícia, és imprescindible sobreposar-se i seguir caminant endavant.

No totes les persones poden o tenen la capacitat de superar el fet amb el mateix període de temps, tots i totes hem de passar un procés de dol, però el més important és que el més aviat possible comencem a fer actuacions que ens permetin tirar endavant. Una de les primeres a fer pot ser pensar "i ara què?". Plantejar-se aquesta pregunta amb positivitat i confiança és clau. Escriure les alternatives que ens poden venir en ment com a resposta a la pregunta que ens hem fet, és una primera forma de concretar el camí que tot just iniciem. Per exemple, algunes de les respostes a aquesta pregunta poden ser: buscar empreses del meu sector que em podrien interessar, ser conscient del que he fet fins el moment i identificar en què he crescut com a professional, fer una llista de les persones relacionades amb el meu objectiu professional, veure en què puc millorar professionalment, buscar accions formatives que em serveixin per enriquir el meu perfil, identificar canals on poder trobar ofertes de feina, veure quins serveis em poden ajudar en iniciar el meu propi negoci, etc. 
És a partir d'aquesta primera pluja d'idees que els engranatges comencen a girar. L'activació farà que els sentiments més negatius associats a la pèrdua que hem viscut disminueixin, i això ens farà sentir millor. 

Un cop feta la llista d'alternatives, és imprescindible prioritzar quines accions són més rellevants. Establir un ordre i fixar petites fites, ajudarà a controlar com està anant el procés, assegurar-nos que anem fent el que hem planificat i sobretot, augmentar la nostra satisfacció envers els petits assoliments que anem desenvolupant. 

En alguns casos, iniciar i avançar en aquest procés és complex, per això existeixen els Serveis d'Orientació. Són espais on es posa a la disposició de la ciutadania un equip de professionals especialitats en oferir suport a les persones que busquen feina o que volen millorar professionalment. Els orientadors i orientadores acompanyen a les persones en tot aquest procés, oferint suport en tots els moments clau del procés (autoconeixement, establiment de l'objectiu professional, coneixement d'alternatives ocupacionals, definició d'un pla d'acció, elaboració del currículum i disseny d'una estratègia de cerca d'oportunitats, elaboració d'un pla d'empresa i desenvolupament d'aquest, recolzament durant el procés de selecció, etc.).

*Podeu trobar professionals de l'orientació a diverses entitats, Ajuntaments i Universitats, no obstant, el servei d'orientació que tinc més proper, donada la meva pertinença com a professional, és el del Servei d'Ocupació de Catalunya, pel que si vols conèixer-lo amb més profunditat, pots consultar aquest enllaç.

Relacionant el post amb els exemples de l'àudio i el vídeo, és important tenir present que la finalització d'una feina i el fet d'engegar un canvi radical no sempre són sinònims. Hi haurà persones que veuran la necessitat de trencar amb tot i començar un nou camí professional cap a una ocupació i fins i tot cap a un nou sector d'activitat diferent al que havien estat fins el moment, i en canvi hi haurà altres persones que creuran convenient seguir en el mateix camp professional. Qualsevol de les dues opcions és lícita sempre i quan sigui fruit d'una reflexió, en base a un mateix i a les oportunitats professionals que brinda el mercat de treball.  

A banda, sigui quina sigui la situació de cadascú, és imprescindible fixar-se un objectiu. Aquest pot estar relacionat amb treballar per compte d'altri o amb l'inici d'un negoci pròpi. Qualsevol de les dues opcions ha de ser conseqüència d'una tria meditada que servirà com a meta final en aquest camí que tot just comença. El més important és no perdre-la de vista i anar acomplint accions que ens vagin apropant a aquest punt final.

I tu, quines han estat les teves primeres passes després d'un canvi de feina?