22 de jul. 2012

Objectiu: suport col·lectiu en xarxa

Actualment, com tots sabem una gran quantitat de persones es troben en situació de recerca de feina (parlem de 615.576 persones a Catalunya i 4.615.269 persones al conjunt de l'estat Espanyol*). Malgrat aquestes pèssimes dades, quan entrem al dia a dia que viuen aquestes persones, veiem iniciatives extraordinàries que donen un punt de llum en aquesta situació desesperada que viu el nostre país. 

L'objectiu del post d'avui és fer visibles algunes d'aquestes iniciatives que aporten riquesa al dia a dia d'aquestes persones i que simplement sorgeixen de la col·laboració entre les persones.

La primera d'elles, sorgeix a partir d'un grup de Linkedin anomenat "Herramientas en la búsqueda activa de empleo". Dins de la interacció de les persones que formen aquest grup una usuària, Lídia Llop (@LidiaLlop) llança una proposta a la resta: "Parejas voluntárias on-line en la búsqueda de empleo". L'objectiu és formar parelles, constituïdes per una persona que està en recerca de feina, i una altra que actualment està treballant. La fita? diferent entre cadascuna de les parelles formades, però en general donar suport i ànims, consells sobre com poder millorar aspectes sobre la recerca de feina, orientació, compartir experiències, etc. 
Pel moment, la resposta de la resta de d'usuaris i usuàries està sent molt positiva, ja que arrel d'aquesta proposta s'han iniciat les presentacions i les explicacions de la situació de cadascú. Actualment, portem 15 aportacions i tres parelles formades, tot i que sembla que altres persones es comencen a animar, apuntant-se a l'experiència. 
El millor de tot és que es tracta d'una iniciativa espontània que pot ajudar a moltes persones a compartir les experiències diàries i a obtenir un altre punt de vista sobre les accions que fan. Un dels aspectes positius és que no és necessari que una de les persones que forma la parella sigui professional de l'orientació. El més important és que hi hagi algú a l'altre cantó que recolzi, doni suport i aporti una altra visió de la situació. 

Per part meva, puc dir que aquesta iniciativa em va entusiasmar i vaig voler participar des del primer moment, pel que ara mateix ja formo part d'una d'aquestes parelles. Tot i que entre el meu company i jo encara ens estem coneixent, penso que pot ser un intercanvi molt ric que ens ajudarà a créixer i millorar als dos. Els objectius, els fixarem a mesura que anem avançant, però segur que compartir la nostra situació i fer reflexions més enllà d'un mateix, serà un aspecte molt positiu. 

La segona iniciativa que volia donar a conèixer és la que vaig llegir a l'article que publicava Emprenedores.es: "Un grupo de facebook para encontrar empleo". Un grup d'aquesta famosa xarxa social creat per un treballador en recerca de feina amb l'objectiu de compartir i anunciar oportunitats professionals, cursos de formació, convocatòries públiques, etc. La idea és que tota persona que s'assabenti d'ofertes de treball les comparteixi a la xarxa amb la resta de membres del grup. Tal com s'explica a l'article, el grup anomenat "Al paro, ofertas y demandas de empleo" va començar amb 84 membres (les persones convidades pel creador del grup) i ara ja compta amb 13.427 persones que nodreixen i consulten les oportunitats professionals que es van compartint. A més a més, el suport d'altres membres del grup quan una persona té una entrevista, consulta un dubte o aconsegueix una feina és un aspecte essencial en aquesta relació, ja que les persones tenen un recolzament importantíssim en els moments que estan vivint. 

Analitzant aquestes i moltes altres iniciatives que sorgeixen diàriament, ens adonem un cop més del gran potencial que ens aporten les xarxes en aquestes situacions. El fet de poder contactar amb altres persones que poden estar o haver passat per una situació semblant, compartir experiències, oferir consells, intercanviar informació sobre oportunitats professionals, són només una part de la riquesa d'aquest tipus d'iniciatives. Personalment, el que considero més positiu de tot és que són iniciatives que parteixen del treball col·laboratiu entre persones, estiguin en recerca de feina o estiguin treballant, sense cap mena d'interés, més enllà que compartir i donar suport als altres. 

I tu... que també utilitzes la xarxa, quines iniciatives d'aquest tipus coneixes? Has participat a alguna? M'agradaria que poguéssim compartir-les i poder arribar a fer un bon recull per oferir a les persones que estiguin interessades en formar-hi part. 








*Dades extretes de l'Observatori de Treball i de l'Idescat.

2 comentaris:

Anna ha dit...

Us adjunto un bloc on publiquem enllaços per cercar feina, http://facebookpenedes.blogspot.com.es/ que te un grup al facebook que es diu busco treball ofereixo treball, en mes de 4000 persones de les provincies de barcelona i tarragona per si pot ser del vostre interes.

Ari Vigueras ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari Anna! Aquest grup no el coneixia i és molt semblant al grup del que parlava al post!

Gràcies per la teva aportació! i fins aviat!