4 de jul. 2012

Objectiu: planificant la recerca de feina

Tots i totes hem sentit en repetides ocasions que "cercar feina, és una feina". Darrera aquesta expressió hi ha diverses acceptacions relacionades amb les tasques que cal realitzar a diari, el temps dedicat, la constància i l'organització. Una de les majors màximes és fixar diàriament unes hores concretes dedicades exclusivament a cercar feina. Definir aquestes hores i actuar segons la planificació feta pot ajudar a aprofitar més el temps i obtenir millors resultats, podent diferenciar els períodes de descans i distracció de les hores dedicades únicament a la recerca de feina. 

Algunes de les tasques que cal incloure a les hores dedicades a la recerca són: 
- Informar-se dels nous moviments del mercat i de possibles noves oportunitats a través de la premsa, portals especialitzats a la nostra ocupació, blogs, contactes, entitats, etc...
-  Fer un seguiment de les candidatures enviades i de les noves ofertes que han pogut sortir.
-  Investigar i buscar informació sobre el lloc de treball i l’empresa per poder adaptar el CV i la carta.
-  Mantenir-se actiu/activa a la xarxa de contactes tant personal com professional. 
-  Invertir temps en gestionar el nostre perfil digital (la nostra marca personal)
-  Preparar les entrevistes que puguin anar sorgint. 

Coneixent aquestes accions i sabent que diàriament hem de dedicar-nos a elles, podem comptar amb algunes eines TIC que ens facilitin la seva realització:

1. Controla tot el que has fet i tot el que has de fer mitjançant una agenda. Com s'ha fet sempre, podem recórrer a una agenda de paper; no obstant, a la xarxa podem comptar amb eines que poden substituir l'agenda tradicional.Google Calendar és una eina digital que ens permet portar el control de totes les nostres cites i accions. Es tracta d'una aplicació que guarda tota la informació al núvol (a Internet) i permet que estigui accessible des de qualsevol dispositiu, sempre i quant la persona usuària tingui un compte de Google. Definir cites (hora, lloc vinculant-lo amb Google Maps, descripció),  adjuntar documents a les cites definides i llistar les tasques que tenim pendents són algunes de les funcionalitats que ofereix aquesta aplicació i que podem explotar al màxim en la nostra rutina de recerca de feina. Com a funcionalitats més avançades, aquesta aplicació ens ofereix la possibilitat de sobreposar calendaris (per exemple el personal i el professional), de compartir cites amb altres contactes, d'establir alarmes i de consultar el calendari des del mateix telèfon mòbil intel·ligent.
Anotar tots els contactes que haguem anat tenint amb les empreses objectiu, quin dia els has enviat la teva candidatura i quins documents els has enviat, anotar les jornades, xerrades i cursos que t'interessi assistir, anotar les cites de les entrevistes que et vagin sorgint, ... i sobretot controlar el teu temps i avaluar amb dades objectives si estàs acomplint els objectius fixats; són algunes de les accions que es poden realitzar fàcilment amb aquesta aplicació. 

 2. Organitza tots els teus contactes. Podem optar per l'agenda de contactes tradicional o passar-nos a alguna eina digital que ens asseguri que podem comptar amb aquesta informació en qualsevol moment i lloc on hi hagi connexió a Internet. L'agenda de contactes de Google és una eina força potent, al meu entendre, doncs ens permet a banda d'emmagatzemar els nostres contactes i organitzar-los per grups, associar comentaris a cadascun d'ells/es que ens ajudin a recordar on els hem conegut, quin ha estat l'últim cop que hem contactat amb ells/es, etc.
Una altra eina digital que ens pot ajudar a realitzar la tasca d’organitzar i gestionar els contactes és Plaxo. La potencialitat d'aquesta agenda de contactes, a banda de les habituals en aquest tipus d'aplicacions, és que recupera i agrupa tots els contactes que tenim a múltiples aplicacions i xarxes socials, de manera que tenim tots els nostres contactes agrupats en un sol lloc fàcilment accessible. Tant si s'opta per utilitzar aquest agrupador, com si es prefereix tenir-los a cada xarxa per separat, és recomanable que els tinguem organitzats segons àmbits, cercles o categories i anotar tota aquella informació extra que ens pot ajudar a l’hora de contactar amb cadascun.
És important no oblidar ni desaprofitar la força que ens donen les xarxes socials tipus Linkedin i Facebook i combinar aquesta mena d’interaccions 2.0 amb les trobades presencials. Només així aconseguirem fer una efectiva gestió de la nostra xarxa de contactes i un networking amb gran potencial. 


Per aprofundir en la gestió de la teva xarxa de contactes et recomano llegir el post "Objectiu: preparant l'estratègia de networking 1.0 i 2.0"

3. Disposa dels documents que necessites a qualsevol moment. Una estratègia que s’aplica en la planificació de la recerca de feina, i que acostuma a donar bons resultats, és l’ús de graelles de seguiment. Es tracta d’un quadre on anem anotant la informació sobre: 
-       les empreses a les que s’ha enviat la candidatura
-       quin CV s’ha enviat
-       què es demanava a l’oferta (si es tracta d'una candidatura)
-       quina informació hem extret de l'empresa (si es tracta d'una autocandidatura)
-       mitjançant quin canal s’ha enviat (correu ordinari o electrònic, presencialment, via xarxes socials, etc.) i en quina data
-       si hi ha hagut algun contacte posterior a l’enviament de la nostra candidatura

Emprar aquest tipus de graelles i anotar tots els passos que anem donant és un recurs molt efectiu per tenir controlats tots els nostres moviments. Ens ajuda també a assegurar que quan ens contacten d'una empresa per fer una entrevista, tenim tota la informació i podem respondre amb seguretat a les seves preguntes, sense perdre'ns en un mar de dubtes i de candidatures enviades.
Poder consultar o afegir informació a aquesta graella a qualsevol lloc i moment, és possible i pot ser una gran facilitat. Les eines digitals Google Docs/Drive i Dropbox són només alguns exemples que ens poden ser molt útils, ja que ens permeten accedir (des de qualsevol moment i qualsevol lloc -sempre que tinguem connexió a Internet-) als documents que hem estrat treballant i que hem penjat en aquestes eines. La particularitat d'aquest tipus d'eines és que ens permeten guardar els nostres documents al núvol i tenir-los disponibles des de qualsevol ordinador, fet que ens pot facilitar la recuperació i modificació d'aquests recursos en moments inesperats i imprescindibles. 

Per treure el major suc a aquest tipus d’eines d’emmagatzematge al núvol, també podem guardar les diferents versions del nostre CV i carta de presentació, els llistats d'informació que haguem de consultar habitualment, els llistats d’empreses objectiu, etc. La idea és poder-los recuperar, consultar o modificar sense necessitat d’estar al nostre ordinador habitual. 

A més a més, aquest tipus d'aplicacions tenen altres funcionalitats:
-       Compartir amb altres persones els documents que tenim guardats (de forma que podríem compartir, per exemple, amb alguna empresa el nostre CV, o els projectes que hem realitzat al llarg de la nostra vida i que hem penjat a l'eina, així doncs, ens estarem creant una carpeta porta folis virtual amb gran potencialitat alhora de presentar-nos com a professionals).
-       Edició de documents en línia (modificar un document al mateix temps que altres persones a les que tu has donat accés -molt útil per fer treballs cooperatius sense necessitat d’estar físicament junts-).

4. Fes que tota la informació que t'interessa vingui a tu. Com s'ha dit abans, una de les tasques que cal fer diàriament quan estem en procés actiu de recerca de feina, és estar informat/da dels nous moviments del mercat, noves ofertes publicades, noves oportunitats professionals o informacions que puguin ser del nostre in interès (mitjançant la premsa, portals genèrics o especialitzats a la nostra ocupació, blogs, entitats, etc...). Fer el repàs de totes aquestes webs diàriament, una per una, comportaria una gran quantitat de temps. Per evitar-ho, una bona eina que ens fa disminuir el temps dedicat a cercar la informació que ens interessa, són les pàgines d'inici personalitzades. Amb iGoogle podem personalitzar-nos la pàgina d'inici del nostre navegador de manera que quan entrem a Internet, la primera pàgina que vegem sigui una on tinguem totes les pàgines web que ens interessen agrupades a una mateixa plana. Dins d'aquesta plana s'aniran recollint els últims continguts publicats de cadascuna dels llocs web que volem seleccionar. 

Aquesta funcionalitat (que actua mitjançant canals RSS) és de gran utilitat per qualsevol tipus de plana web...si és tracta d'un diari, a la nostra plana principal ens aniran apareixent les darreres notícies que s'han publicat; si és tracta d'un portal d'ofertes de feina, aniran sortint les últimes ofertes de feina; si és tracta d'un blog, apareixeran els darrers posts que s'hagin publicat, etc. Aquesta agrupació de continguts és una forma ideal de fer un repàs a les darreres novetats sense invertir una gran quantitat de temps. 

Com hem anat dient, planificar la recerca de feina i actuar de forma sistemàtica, fent un seguiment ens pot ajudar a portar un control del nostre procés. A voltes, ens deixem guiar per la subjectivitat i no som capaços/es d’avaluar les accions que duem a terme. Seguint una planificació i anotant tots els nostres moviments, evitarem perdre’ns i controlar en tot moment les nostres passes.

Un cop presentades aquest breu recull d’eines, convidar-vos a aportar les vostres experiències en la planificació de la recerca de feina. Quines eines utilitzes? Com t’organitzes el dia a dia? Com creus que la tecnologia et pot donar un cop de mà?

En les properes setmanes podràs consultar a la pestanya Banc de recursos les instruccions concretes sobre com utilitzar aquestes eines que et poden ajudar en la teva planificació. Pel moment, però, pots consultar aquests materials del Cibernàrium, fets per Mònica Ramoneda, una de les formadores d'aquesta entitat i que va impartir el curs "Eines 2.0 per la organització i el treball en xarxa". Activitat que recomano a totes aquelles persones que vulguin aprofundir en el coneixement d'aquestes i altres eines. No obstant, si t'és impossible assistir-hi, recomano visualitzar aquests tres vídeos: Vídeo 1, Vídeo 2, Vídeo 3 o consultar aquests materials Presentació Prezi i Arxiu pdf teòric

1 comentari:

Ari Vigueras ha dit...

Pel que m'ha comentat un company de professió Google tancarà la seva aplicació iGoogle (http://www.europapress.es/portaltic/internet/noticia-google-cierra-igoogle-google-mini-google-video-otros-servicios-20120704105737.html), així doncs buscaré una eina semblant que ens pugui ajudar a realitzar la planificació de la recerca de feina i actualitzaré el post!