2 de febr. 2013

Objectiu: Camí cap a una professió 2.0

El passat dimecres 30 de Gener, vaig tenir la gran oportunitat de formar part de la Taula Rodona que organitzava Barcelona Activa. L'objectiu de la trobada va ser ajuntar a un equip de persones que poguessin compartir amb les persones assistents els seus coneixements sobre com reciclar-se i tenir accés a les noves professions 2.0. Al costat de ponents com Pedro Rojas (@SeniorManager), Arancha Ruiz (@alterarancha), Selva Orejon (@SelvaOrejon) i Virginio Gallardo (@Virginiog) vaig poder escoltar interessants ponències que van acostar a les persones presents a la sala al coneixement d'aquest nou món ple d'oportunitats. 


Virginio Gallardo va desenvolupar la seva ponència entorn als canvis que les empreses i els departaments de RRHH estan experimentant en els darrers temps. Com la tecnologia i els medis socials estan canviant la forma d'actuar, la manera d'estructurar les plantilles i fins i tot l'aparició de noves ocupacions al voltant d'aquests departaments. 

Al seu torn, Selva Orejon va convidar a les persones assistents a conèixer noves professions dels àmbits legal, seguretat i tecnològic. Ocupacions de nova creació amb funcions i tasques molt concretes, totes elles enfocades al món 2.0. Ciberinvestigadors, SEO desposicionadors, forenses digitals o hackers ètics van ser algunes de les professions que Selva va exposar a l'audiència, deixant a les persones assistents força sorpreses. 

Arancha Ruiz va voler obrir la ment de les persones que estàven presents a la sala, recordant que hi ha professions que s'han realitzat tota la vida i que amb la irrupció dels mitjans digitals segueixen existint, amb l'única diferència que s'incorporen algunes tasques i funcions pròpies del món 2.0. Amb aquesta presentació i alguns exemples molt clars, Arancha va convidar a l'audiència a reciclar-se, adaptar-se, aprendre i seguir endavant amb la seva trajectòria professional.

En últim lloc, Pedro Rojas va voler introduir a les persones assistents les competències més demandades pel conjunt de les professions 2.0. Les pinzellades que va donar Pedro van servir per demostrar que el món 2.0 no requereix competències específiques i novedoses sinó que la base segueix estant formada per actituds, habilitats i coneixements ja presents en moltes altres professions. El que sí resulta imprescindible és la identificació dels requeriments d'aquestes noves ocupacions i el treball per aconseguir l'assoliment competencial. 

Personalment, vaig voler aportar a aquestes ponències que permetien a les persones assistents conèixer què s'està demanant a les professions del món 2.0, un component d'orientació. La meva ponència va anar encaminada en destacar els punts claus del camí que qualsevol persona hauria de fer quan es planteja un canvi d'objectiu professional. Un camí complex però molt enriquidor, on el més important és saber-se fer les preguntes clau i escoltar les respostes que ens donem. 

Amb aquesta breu introducció us deixo amb el Prezi que va acompanyar la meva ponència: